Bessengelei kun je zelden in winkels kopen. Jammer, want het smaakt erg lekker en ziet er met de dieprode, heldere kleur prachtig uit. Het is prima zelf te maken, op een eenvoudige of wat omslachtiger manier. De omslachtige manier, waarbij het sap door een doek moet lekken, is wel de enige juiste. Hierdoor ontstaat de heldere gelei. De eenvoudiger manier, waarbij je de vruchten gewoon door de zeef drukt, is trouwens net zo lekker. De gelei wordt nu alleen wwn beetje troebel. Nodig:
Ruim 500 g rode bessen
250 g geleisuiker Speciaal (Van Gilse) Extra: 2 à 3 jampotten (ca. 350 ml) met metalen deksel; zeef (liefst geen metaal); kaasdoekje; vultrechter en/of (puntige) sauslepel. Was de potten en de deksels in de vaatwasser of in heet water met soda heel goed schoon.
Spoel ze na met warm water en zet ze op de kop om uit te lekken.
Was de bessen en ris ze.
Doe de bessen in een ruime glazen schaal (evt. afgedekt) en kook ze stuk in de magnetron op vol vermogen in 3 à 4 minuten.
Voor “heldere” gelei:
Leg een schoon doekje (liefst kaasdoek, of een ander iets grover doekje) in een ruime zeef en giet de bessenpulp hierop.
Laat het sap door het doekje lekken, niet drukken of knijpen want dan wordt het troebel !!!, en vang het op, dit kan enkele uren duren.
Meet de hoeveelheid sap af en vermeng met de juiste hoeveelheid geleisuiker Speciaal (250 g suiker per ½ l sap).
Doe het sap terug in de glazen schaal en roer er de geleisuiker goed door.
Verhit de gelei in de magnetron op half vermogen in 3 minuten, roer goed door.
Verhit op vol vermogen 3 à 4 minuten, de gelei moet flink borrelen tijdens het koken.
Zet de jampotjes op een broodplank of natte doek en vul ze met vultrechter en/of sauslepel tot net onder de rand.
Veeg de randen van de potten schoon en draai de vochtige deksels op de potten.
Zet de potten eerst een kwartiertje op de kop en draai ze dan om, de deksels trekken dan beter vacuüm.
Plak een etiket met inhoud en datum op de potten.
De gelei is ongeopend 6 tot 12 maanden te bewaren.
Aangebroken potten in de koelkast bewaren.
Deze gelei is heerlijk op brood, in de yoghurt of vla, op koekjes en gebak, maar wordt ook wel bij wild en ander vlees geserveerd. Voor “troebele” gelei:
Druk de bessen door een zeef en vang de pulp op in een litermaat.
Kom je net niet tot ½ liter, vul dan aan met wat water.
Handel verder als hierboven beschreven. Inmaak
Tijd: valt erg mee, behalve als je het fruit laat uitlekken
Bron: “In pot en fles”- Annette Mierhof en www.vangilse.nl Tips
– Doe de jam in meerdere, kleine potjes en plak er een mooi geschreven etiketje op. Met een stukje stof op de deksel, met koordje of lintje erom zijn het heel bijzondere cadeautjes.
– Als je het sap aanvult met wat water, kun je er ook een scheutje rode wijn bij doen.
– Wat jam over, maar te weinig voor nog een potje? Doe het meteen door de yoghurt of besmeer er een boterham mee. De warme jam geurt en smaakt nog lekkerder dan wanneer hij afgekoeld is.
– Supersnelle gelei? Neem een flesje bessensap uit de winkel, kook met de benodigde hoeveelheid suiker zoals beschreven en vul je jampotjes. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Voor vragen en/of reacties, klik op de rode emailbutton. (Eerdere recepten vind je in het Archief , het pannetje hiernaast).